Skip to content

Egyedi Power Query & Pivot riportok készítése

Célzott Excel riportok, táblázatok, hatékony megoldások a vállalkozás napi folyamataihoz

Nagyon sok céggel találkoztunk, ahol a munkatársak idejük jelentős részét hibakereséssel és javítással töltik, manuálisan végeznek olyan feladatokat, amelyeket automatizálni lehetne - és mindez azért, hogy a vezetőség helyes riportokat, kimutatásokat kapjon. A nap végén épp csak az aznapi adattömeget tették helyre, és nincs már idejük arra, hogy átgondolják, hogyan lehetne hatékonyabban végezni az ismétlődő feladatokat. Ha az Ön cégénél is vannak olyan folyamatok, amelyek sok manuális, hosszan tartó, Excelben végzett munkát igényelnek,

ismerje meg az új Power Pivot és Power Query lehetőségeket! 100% megelégedettségi garanciát vállalunk rá, hogy a riportok elkészítésének ideje legalább a felére csökken!

Az Excel új funkcióival a legtöbb esetben töredékére lehet csökkenteni a riportok előállítására fordított időt, ugyanakkor - mivel manuális, emberi munka helyett a számítógép dolgozik - az eredmény gyakran pontosabb, helyesebb, mint a kézi feldolgozás esetében.

A Power Pivot és a Power Query technikája

power bi oktatás grafikon készítés dashboard szolgáltatás támogatás

A Microsoft Excelhez kapcsolódó új funkciók, mint amilyen a Power Query és a Power Pivot, a nagy tömegű adatfeldolgozást segítik. Adatforrásként szinte bármilyen alapriportot befogadnak:

 • Excel fájl
 • Egyszerű szövegfájl
 • CSV fájl
 • Weboldalon szereplő riport
 • MySQL vagy MSSQL adatbázis, például egy másik rendszer háttéradatbázisa

Gyakran előfordul, hogy a már meglévő ügyviteli rendszerből elérhetőek riportok, de azok nincsenek a cégre szabva, néhány adat hiányzik belőlük. Ilyenkor a programozó céggel a fejlesztés vagy drága, vagy lehetetlen. Ha a cég számára hozzáférhető az ügyviteli rendszer mögött lévő adatbázis, akkor lehetőség van

» közvetlenül az SQL adatforrásból új riportot készíteni, ami pontosan azokat az adatokat tartalmazza, amelyekre a munkafolyamathoz szükség van - és ezt közvetlenül, gombnyomásra Excelbe áttölti, mindenféle CSV vagy TXT fájl közbeiktatása nélkül!

Ez a funkció elrejtve már a régebbi Excel verziókban is megvolt, de az új Power Query segítségével hatékonyan és megbízhatóan lehet kapcsolatot kiépíteni az SQL adatbázis - vagy más adatforrás - és az Excel között.

Miután az adat átkerült Excelbe, akár a szokott módon fel lehet dolgozni, akár azonnal kimutatásokat lehet készíteni belőle. A kimutatások, riportok köre is jelentősen kibővült, egy részük Excelben található, más részüket már a weben keresztül, online lehet elérni. A módszert mindig az adott célnak megfelelően kell kiválasztani.

A Power Query által kinyert riportok formái:

 • Excelben normál Pivot tábla
 • Excelben Power Chart készítése: dinamikus, grafikonos megjelenítés
 • Excelben lista-szerű riport készítése: ha nem grafikus ábrázolásra van szükség, hanem a pontos adatokra
 • Excelben Power Pivot tábla készítése, ha több, különálló adatforrásból áll elő a végső riport
 • Power BI program alkalmazása, ha az adatokat vizuálisan, akár dashboard-okat készítve szeretnék megmutatni
power bi képzés oktatás tanfolyam grafikonkészítés lehetőségek

Visual Basic makrók  használata a riportokban

Korábban gyakran előfordult, hogy az adatok felhasználásához Visual Basic makrókat (VBA kódot) használtak, és ezt néhány esetben most sem lehet elkerülni. Nagy tapasztalatunk van VBA makrók írásában, de az új Power Query technika sok esetben idejétmúlttá teszi a makrók használatát. Bármennyire is hatékonyak és gyorsak ezek a megoldások,

» elég egy kis változás a forrásadatokban vagy egy új adattípus felbukkanása, és jobb esetben a Visual Basic makrók összeomlanak, rosszabb esetben hibás adatot szolgáltatnak eredményül.

Külön nehézséget okoz, ha a makró írója már nem dolgozik a cégnél vagy más munkakörbe került, esetleg olyan régen írta a programot, hogy már nem emlékszik a technikájára - vagy akár a makró jelszava nincs meg, és így nem lehet a programhoz hozzáférni. A Power Query esetében ilyen problémák nincsenek: megfelelő hozzáértés esetén egyértelműen követhető, hogy milyen forrásadatból milyen végeredmény születik.
Ettől függetlenül vannak esetek, amikor a Visual Basic makrók használatától nem lehet eltekinteni.

» Vállaljuk, hogy ebben az esetben elkészítjük a makrót megfelelő dokumentációval együtt, a szükséges minimális szintet megcélozva, hogy a munka nagy részét a Power Query technikával oldjuk meg.

Ez minimalizálja a rizikót, hogy a programkód hibára fut a forrásadatok változása miatt. Mivel a Power Query-t - megfelelő hozzáértés esetén - elkészíteni és karbantartani is könnyebb, mint a makrókat, így ahol csak lehet, a feladat kivitelezése folyamán ezt preferáljuk.

A Power Query-vel összegyűjtött adatok riportolása

Excel-ből Power BI-ba adatok áttöltése


A következő galériában példákat láthatunk az adatok megjelenítésére a legegyszerűbb Excel Pivot táblától a Power BI online grafikonig és dashboard-ig:

<galéria>

Power BI grafikon tablet telefon

Egyedi Power Query riportok írása

Ha a cégnél van szabad emberi kapacitás és fogékonyság erre a témakörre, csak a kezdő iránymutatás hiányzik, akkor ajánljuk a kezdő Power Query tréningünket, mely felöleli a Power Pivot használatát is.

A Power Query oktatás részleteiért kattintson ide!

Az oktatás segítségével a munkatársak megismerik a Power Query koncepcióját, az adatbázisokhoz való kapcsolódás módszerét és az adatok feldolgozását, ahonnan a következő lépés már a forrásadatok ábrázolása lesz.

Abban az esetben, ha az Ön cégénél a munkatársaknak nincs szabadidejük az ilyen jellegű új ismeretek befogadására és feldolgozására - más szóval nem annyira technikai beállítottságúak - , akkor

» lehetősége van egy szakembert megbízni egyedi Excel és Power Query riportok elkészítésével bármilyen forrásrendszerből, legyen az Excel vagy CSV fájl, online MSSQL adatbázis vagy más web-alapú ügyviteli rendszer.

Amennyiben a közvetlen kapcsolódás lehetősége adott, akkor csak időbe telik, hogy olyan riport álljon elő az ügyviteli rendszerből, amely pontosan azokat az adatokat tartalmazza, amelyekre az adott munkafolyamathoz szükség van.

További szolgáltatások a Power Query riportírás mellett 

Ha úgy látja, a Power Query táblázatokban rejlő hatékony riportkészítés mellett kipróbálná az adatok weboldalon történő, online ábrázolását egy KPI dashboard vagy grafikon-fal segítségével, ajánljuk a Power BI oktatásunkat, illetve a támogatással elkészített egyedi fejlesztéseket. De ha egyértelműen egy automatizált Power Query riportra van szüksége, csak görgessen tovább!

Power BI oktatás

Önálló grafikon és dashboard készítés - az alapoktól haladó szintig
Ismerje meg, hogyan készíthet bármilyen üzleti KPI-ból online grafikont!

Power BI támogatás

Személyre szabott Power BI dashboard, grafikon-fal készítése
Ön csak az adatokat adja - minden más a mi dolgunk!

Power BI projektek

Portfoliónkban megvalósult Power BI fejlesztéseket talál
Merítsen ötleteket, hogy az Ön cége is proftálhasson belőle!

Referenciaárak az egyedi Power Query riportok készítésére

Power BI grafikon minta példa promo kép
A munka jellegéből kifolyólag előzetesen, a feladat konkrét ismerete nélkül nem lehet árat mondani a személyre szabott riportok elkészítésére. Általánosan a következő lépések szükségesek a feladat felmérésére és az árajánlat adására:
 • Előzetes egyeztetés a feladat kapcsán képernyőmegosztás segítségével
 • Részletes specifikáció készítése közösen a megrendelővel
 • Konkrét árajánlat adása az egyéni riport írására
 • Stabil adatkapcsolat kiépítése a forrásrendszer és a célrendszer között
 • Visual Basic makrók írása, amennyiben szükség van rá
 • Power Query vagy Power Pivot riport megírása
 • Az egyedi riport telepítése a megrendelő rendszerére
 • Leírás, dokumentáció a kezelésről és a munkatársak oktatása az adatok frissítése kapcsán
 • Támogatási időszak, az esetleges hibák javítása
Abban az esetben, ha egy forrásrendszerből több riport is megírásra kerül (akár egy későbbi megrendelés keretében), úgy az adatkapcsolat kiépítése csak egyszeri befektetés, hiszen a további riportok már a megalapozott adatforrást tudják használni. Ez természetesen abban az esetben lehetséges, ha az új riportok valóban közös forrásból dolgoznak a meglévőkkel. A következő összegek egy átlagos, egy konkrét adatforrásból készülő, maximum három-négy forrástáblát használó egyedi Power Query kimutatás elkészítését takarják:
Témakör Költség
Előzetes konzultáció, két óra időtartamig ingyenes
Részletes telefonos konzultáció az igények pontos feltérképezésére 10 000 Ft/óra
Konkrét ajánlat és írott specifikáció adása a feladat kapcsán
Adatkapcsolat kiépítése a forrás és a célrendszer között a cég IT munkatársának bevonásával 10 000 Ft/óra
Esetleges Visual Basic makró írása az adatok feldolgozására (általában nem szükséges) 10 000 Ft/óra
Egyedi Power Query vagy Power Pivot riport megírása 100 000 Ft
Az elkészült riport telepítése a megrendelő rendszerébe ingyenes
A telepítést követő támogatás 2 óráig ingyenes, utána 10 000 Ft/óra
A specifikációban szereplő, de nem helyesen implementált funkciók javítása ingyenes
A specifikációban nem szereplő, újonnan felmerült igények elkészítése 10 000 Ft/óra
  A fenti összegek egy átlagos projekt költségeit mutatják, és nem minősülnek ajánlattételnek a konkrét feladat kapcsán. Az összegek nettó árak.
power bi oktatás contact kapcsolat

Kapcsolat, következő lépések

Ha a fent felvázolt lehetőség elnyerte a tetszését, vegye fel a kapcsolatot velem a megadott elérhetőségek bármelyikén vagy a lenti formot kitöltve. Amennyiben még bizonytalan, javasoljuk a következő lehetőségeket:

Ide kattintva megtekintheti a már megvalósult Power BI projektek bemutatását

Itt Power BI oktatóvideókat talál, mely segítségével betekintést nyerhet a Power BI képzés módszereibe

Ha a Power BI nem áll rendelkezésre az Ön cégénél, de érdeklődik egy ingyenesen használható grafikonkészítő szoftver iránt, ezen a linken keresztül megismerheti a Grafana ingyenes Power BI alternatívát

Remélem, nemsokára Önt is az ügyfeleim között tudhatom! Kérdés esetén örömmel állok rendelkezésre.

  Érdeklődés a Power BI szolgáltatások iránt